Berlin!

Viisi päivää isossa kaupungissa, elokuussa 2014

takaisin

Sunnuntai.

Berliini.

Lentosekoilujen ja rahanmenon (joku saattoi varata matkan edellisen viikon päivämäärillä...) jälkeen vihdoin kohteessa, useita tunteja myöhässä. Aamulento, joilla piti alunperin tulla, olisi tänään ostettuna maksanut yli tonnin - Mauerparkin jättikirppis ei ole ihan sen arvoinen. Pitkällisen joukkoliikenteeseen tutustumisen jälkeen vuokrakämppään, Landwehrkanalin rannalle, lähelle Kotbusser Torin turkkilaista hässäkkää. Hassu vanha setä esitteli mestat kliseisellä saksa-aksentilla, selitti mm. kaukosäätimen toimintaa kuin ensikertalaiselle. "It iß infra rod ßo it doeß not go fru finkß you ßee..." Ikkunassa on pimennysverho, mutta se toimii vähän huonosti. Toisessakin ikkunassa oli, mutta se tipahti ja on nyt defekt. Tässä on vuodesohva, sen mekanism on kaput, käytättehän toki lakanaa, se on tällainen valkoinen kangas. Tässä keittiö, tästä tulee valo *poks* jaa jaa, meibi ai häf speer bulb hier somfier... Seuraavaksi esiteltiin mm. suihkuverho.

Huone on viisi metriä korkea, parvella mahtuu seisomaan, ikkunasta näkyy kanavalle jossa ui joutsenia, turistilaivoja, kanootteja ja kaljapulloja. Keittiön roskiksen kansissa on jouset, jotka ponnauttavat ne auki ja päällä isot kivet, jotka estävät tämän (häh?) Toiseen roskikseen laitetaan other-else rubbish ja toiseen plastics metallics. Selvä juttu. Vessanpönttö on saksalaista hyllymallia, sellaisen nähneet muistavat kyllä näkemänsä.

On sunnuntai ja kaupat ovat kiinni. Joka korttelissa on toki oma pikkukioskinsa, mutta niistä saa lähinnä olutta, viinaa, tupakkaa ja sipsejä. Niistä ei oikein ole aamiaiseksi, vaikka lomalla ollaankin. Tämänkokoisessa kaupungissa luulisi olevan 24h-kauppoja jokaisella isolla asemalla, vaan eipä ole. On junailtava itsensä kahdella eri junalla (S-bahn ja U-bahn, joiden ero on siinä, että molemmat kulkevat toisinaan maan päällä ja välillä myös alla - mutta U-bahnin junat ovat keltaisia ja S-bahnin keltapunaisia. Tämä on tärkeä ero.) Hauptbahnhoffille, että pääsee jopa kymmeneen asti auki olevaan Kaiser's:iin - joka vastaa hinnoiltaan (kalliimpi) ja valikoimiltaan (parempi) Valintataloa. No aika huonosti vastaa. Hauptbahnhoff on hämmentävä teräs- ja lasihäkkyrä, jossa junat kohtaavat neljässä eri tasossa - maanalaisen junat tietenkin ylimpänä. Hävyttömän kalliiden ostosten jälkeen takaisin kämpille. Matkalla huomaan toisenkin eron junien välillä; U-bahnissa on piktogrammi "alkoholin nauttiminen kielletty" - S-bahnissa taas "ethän heitä pulloja ikkunasta."

Näillä kulmilla on paljon pieniä kahviloita, joissa pensselisedän näköiset perunanenäiset turkkilaisukot istuvat juomassa teetä pienistä laseista kelmeiden loisteputkien räikeässä valossa. Niitä putkia myydään varmaankin samassa tukussa kuin messingistä ja muovikristalleista valmistettuja aitoja kebab-valaisimia. Vartaassa pyörii aito norsunjalka, Korv-Göranin pakastelastuja ei täällä suvaita. Kliseet ovat kliseitä siksi, että ne ovat totta. Oli tartuttava yksityiskohtiin, koska tänään ei tapahtunut juuri mitään. Täältä tähän.

Ajantappoa lentokentällä - Oak Barreliin en mene. Toivottavasti taustalla näkyvä CD-3 ei ole meidän...

Sinne meni.

Isompi sähkö tulee isommasta töpselistä.

Pyöreitä juttuja.

Joko kohta mennään?

Kotimaanmatkailua: Koivukylä, Vantaa.

Vesiskootteriurpoja jossainpäin Puolaa.

Berliini: kuin Koivukylä, mutta isompi. Siirtolapuutarhoja näkyvissä.

Noissa taloissa on varmaan kiva asua.

Yksi tulee, toinen lähtee.

Mainontaa, jota en ymmärrä.

Olemme näköjään saapuneet.

Olemme todellakin saapuneet.

Soravaunuja on siis oikeasti olemassa, ei vain pienoisjunakuvaston sivuilla.

*Tirsk*

Näkymä majoituksesta - ja naapurin jouluvalot.

Hippi ei pysy paikallaan.

No niin, kaupungille.

Kottbusser Tor on tuolla.

Sellaisia kaistaviivoja tänään.

Turistikuva Warschauer Strassen sillalla.

Hauptbahnhoff. Älä katso alas.

Pystylinjoja metroasemalla, jonka nimen unohdin.

Alexanderplatz on tuolla.

Hennosti turistimainen fiilis.

Landwehrkanal, kämpälle matkaa 100 metriä.

Ravintola Ankerhaus. Hyvää yötä.

takaisin

seuraava