Road Trip!

Kolme viikkoa Euroopassa, kesäkuussa 2014

takaisin

Köln 1/4

Kölnissä hostelli on ihan keskustassa, samassa osoitteessa kuin hieno hotelli ja tietenkin kävelykadulla. Navigaattorin usuttamana ajan vaan, kylttikin kertoo että laillinen kiertotie. Lihavat jenkkituristit lyllertävät hitaasti edessä, takaa tulee Porchen katumaasturi, joka tööttäilee ja kaasuttelee. Ihmiset paheksuvat, meitä, tietenkin. Ranskis ei öykkäröi, tietäkää se! Hostellilla on diili parkkihallin kanssa, vapaita paikkoja tasan nolla. Vieressä on onneksi toinen. Sinne sukelletaan jyrkkää ramppia neljä kerrosta maan alle ja aletaan sitten kiivetä ranskiksellekin ahdasta käytävää kerros kerrokselta kuin englanninlakua. Mihin jäi katumaasturisi nyt? Ensimmäinen vapaa paikka löytyy tasolta +11.

Hostelli on uusi ja siisti. Näen terassilta, kun polttariporukka raahaa pumpattavaa barbaraa ja ölisee - käytävällä tulee vastaan mies tiikeriasussa eikä sano mitään. Kone saa pestä vaatteet ja toinen kuivata ne, hippi hakee nyt alakerran kaupasta kölschiä.

Köln. Paholaisen parkkitalosta näkyy vain osa.

Hyvin pärisee, vai mitä, harvenevatukkainen hipsteri?

Hostellin terassilta näkee kauas.

Vuoretkin sinertävät.

Mintunvihreä on kai siltojen trendiväri tällä kaudella.

Ketäs tuolta tulee?

No niin.

Mitä? En nähnyt mitään.

Reiska hei, joko ne meni?

Strangè items.

Minkä muotoinen olikaan kirahvi? Pilvisiä kilpikonnia ja pirikissoja ei kiinnosta.

Kanta-asiakas.

Kävelykadulla on hieman jengiä. Kaupat menevät täällä kiinni niin aikaisin, että työssäkäyvä ehtii shoppailla vain lauantaisin.

Vaikuttaa ihan fiksulta systeemiltä, eikö? Ai miten niin ei?

Tuomiokirkko siintää - etualalla pulunestoverkko.

Vai mikä verkko tuo sitten on, jos ei se?

Köln, ilta. Tänään on ilmeisesti joku yleinen polttaripäivä, porukoita tulee vastaan joka kulmalla. Monet parit viettävät niitä yhdessä, mutta erikseen - naiseksi puetun miehen (aina yhtä hauskaa) ja ölisevän joukon perässä tulee huorahtavaksi lentoemoksi puettu nainen ja kiljuva lauma. Tuolta saapuu housuton Mozart kankainen tekopeenis heiluen, pinkkihattuiset "järjestyksenvalvojat" eivät saa edes omia tissejään pysymään kurissa, vaikka puhaltavat ärsyttäviin pilleihin koko ajan. Moinen käy aika äkkiä rasittavaksi.

Kölnin tuomiokirkko on niin iso, että se näyttää pahvikulissilta - perspektiivi ei vaihdu, vaikka ottaa useita sivuaskelia. Muut talot liikkuvat ympärillä kuin vanhoissa videopeleissä. Kirkon takaa löydämme varaston, jossa varaosagargoilit odottelevat virnuillen vuoroaan. Kirkko on nyt nähty, enää pitäisi hoitaa jostain hiomavaunu ja sumuinen aamu.

Torilla virolainen tyyppi tulee myymään bändinsä levyä, koska näytämme metalli-ihmisiltä. Whatever. Säälistä otamme yhden. Kulman takana toinen agentti aloittaa saman litanian ja joutuu pettymään. "Betcha you're from this Estonian band, selling your CD? Already got one, see, here, kthxbye." Syy sekaannukseen selviää: pikaisen katselmuksen perusteella täkäläinen rokkityyli on edelleen kasarilta tutut revenneet farkut ja kiharapilvi - eli musta t-paita, mustat reisitaskushortsit ja pinssejä laukussa on siis very metal. Right on. Etenkin pappalätsä ja converset kuuluvat kaikkien kirkonpolttajien perusvarustukseen...

Läheisestä kioskista yksi kölsch ja Reinin rantaan istumaan, ohilipuvia jokilaivoja katsomaan. Osa on niin pitkiä, etteivät mahtuisi kääntymään ympäri.

Nähtävyys: nähty.

Katsokaa nyt tekin tarkkaan.

Polttari-lentoemot ja hämmentynyt turisti.

Onpa sirot pohkeet neidillä siinä.

O hai.

Mittakaavahippi tylsistyy.

Kirkossa on liukuovi. Tietenkin.

Pyhä karitsainen epäilee joutuvansa illalliseksi.

Holy handgrenade.

Ei hullumpaa. Taustalla aurinkokuningas egottaa.

Liikennekeila päässä on hyvä syödä lapsia.

Well hello, sailor!

Ah, vihdoin kunnon gargoili.

Urpojuna tunnelissa.

Krusti kalastelee, saalis jää laihaksi.

"Syö tänään kasvisruokaa." Etualan tytöt jättänevät sian väliin muutenkin.

Vihreäksi valaistussa tunnelissa menee sormi suuhun.

Asetelma: kirkko ja betoniraudat.

Jo muinaiset roomalaiset asuivat täällä. Tuossa oli joskus heikäläinen huvila, sen lattiamosaiikin päälle on rakennettu museo.

Tiekin oli kaiketi joskus roomalainen tie. Se vei Roomaan, kuten kaikki tiet.

Maria ja Space Invader.

Kiviset hahmot käyvät yhä oudommiksi. Hippi pitelee kädessään taloa ja toisella päätänsä -karvainen mies on karvainen.

Don't be that guy.

Jaaha, taas joku kirkko.

Erikoismies laskeutuu portaat huolellisesti Svejkin katseen alla.

Sellainen katto.

Stuart! Ja me kun jätimme Daven kotiin...

Rein ja kaksiosainen jokilaiva hiililastissa.

Tuttu näky: hippi, kamera ja olutpullo.

Hollantilainen jokilaiva. Tylsä keskikohta leikataan pois...

...näin. Kyllähän auto on oltava mukana.

Sedällä on jo valmiiksi pulu päässä ja aika hieno man purse.

Kirkon vieressä on filharmoonikkojen konserttisali. Sen katolla, juuri kulkureitillä, on kutsuva tori, joka on ympäröity kieltokylteillä: "älä kävele, pyöräile, lautaile tai tee mitään, melu häiritsee soittajia." Kyllästynyt järkkäri yrittää ohjailla massoja - tekee mieli juosta hyppimään tasajalkaa keskelle aukiota. Raatimme jakaa Paskimman arkkitehtuurin palkinnon välittömästi.

Filharmonia vieressä on päärautatieasema, josta lähtee myös Reinin ylittävä noin 400m pitkä silta. Saksan vilkkain rautatiesilta, 1000 junaa päivässä. Se tärisee ja rämisee, dieselveturit pauhaavat, metallipyörät kirskuvat, eivätkä jokilaivatkaan ihan hiljaa puske ylävirtaan. Tämä ei sitten häiritse soittajia. Hmm.

Kirkko ja portaat kielletylle torille.

Arjen grafiikkaa.

Mikä olisikaan luontevin reitti terassille?

Ei. Kaikki on kielletty. Oikein maalitaulu pitänyt laittaa juuri siihen kohtaan.

takaisin

edellinen - seuraava