Alas ja ylös

Autoillen Alpeille kesäkuussa 2015

takaisin

Bamberg, osa 1

Porraskäytävän ilmanvaihto: 5/5

20.6.2015

Nürnberg, päivä kaksi. Retki Bambergiin ja Rothenburg ob der Tauberiin.

Aamulla hampaita pestessä kuuntelen, kuinka ranskalaiskaverukset ovat viereisissä kopeissa aamukakalla - juttelevat koko toimituksen ajan. Ihanaa, pojat. Suihku on sademetsämallinen eli laaja suutin katossa - vettä vaan tulee kovin kitsaasti. Ei ole helppoa peseytyminen, taaskaan. Aamiainen ujojen japanilaisten kanssa, Ranskis tulille ja kohti moottoritietä. Kaupungilla on kuitenkin ruuhkaa, yhteen isoimmista risteyksistä laitetaan uutta asfalttia saksalaisella hartaudella. Jälki on kyllä todella tasaista, ei siinä. Moottoritie alkaa hyvin, mutta jumittuu muutaman kilometrin jälkeen täysin. Rekkakuski huutelee ohjeita ikkunasta, näkee kai paremmin sieltä ylhäältä. Emme ymmärrä paksusta murteesta mitään, mutta poistumme kuitenkin seuraavasta liittymästä pienemmälle tielle. Hetken rullaa taas hyvin, vaan sittenpä seuraksemme liittyy loputkin moottoritien liikennevirrasta. Paikallisbussin matkustajia saattaa hieman kismittää.

Ruuhka hellittää lopulta, kuten niillä on tapana. Löydämme Bambergin ja parkkipaikan, pyörimme hetken aikaa vanhassa keskustassa, hukassa kuin turistit. Alkaa sataa ja nälkäkin on, ravintolan varjojen alta saa suojaa ja innokkaan tarjoilijan kaupan päälle. Että syömäänkö? Ehkä kuitenkin sisälle, vähän viileä täällä. Paikka paljastuu geneeriseksi irkkubaariksi, jossa soi saksalainen rokmusiikki. Keskiaikaisessa kaupungissa, joka on kuuluisa panimoistaan. Ei. Äkkiä helvettiin täältä.

Sadekin jo laantuu, ihastelemme koreita seinämaalauksia ja kiemuraisia kivipatsaita. Rahaa on ollut. Yhdessä maalauksessa on yhdistelty kaksi- ja kolmiulotteisia elementtejä, eli sopivasta kulmasta katsottuna seinästä työntyy jalka. Kaupunkia halkoo kaksihaarainen joki ja useampi pieni kanava, silloilta on hienot näkymät patoluukkujen kuohuihin ja erikoisiin taloihin, jotka täyttävät omat saarensa kokonaan. Turisteja pörrää riesaksi asti, kuvauksellisuudesta ei oikein pääse nauttimaan. Kaupatkin myyvät pelkkää matkamuistosälää, kallista ja tyylikästä toki, mutta silti. Joulukuusenkoriste, lasinen joulupukinpää; viisitoista euoa. Käkikello, ekstramauttomilla puuleikkauksilla; kuusisataa euroa.

Turisti-infosta löytyy kartta, kartasta panimot, panimoista Schlenkerla. Paluumatkalla lähes samaan paikkaan mistä juuri lähdimme löytyy myös kapeita polkuja kanavien varsilta ja huikeita kuvakulmia. Täällä eivät turistitkaan juuri häiritse, ei mahdu kahta rinnakkain. Kanavassa meloo ukko gondolilla, taitaa olla erehtynyt kaupungista.

Panimon ravintola on täyteentungettu, hälyinen ja iloisen hiprakkainen - kunnes löydämme pienemmän sivuhuoneen. Ruokalista tuodaan, tuopillinen mahtavaa savuolutta juodaan. Hippi ottaa leberkäseä eli lihamureketta, jossa on juuston- ja salaminpaloja joukossa - toinen hippi taas lihapullataikinalla täytetyn sipulin, joka on arvatenkin ollut uunissa. Hyvää kuin saatana. Saamme taas miellyttävä palvelua, naapuripöydän jenkit eivät niinkään - joku juttu tässä on oltava. Toisaalta, Münchenin iloiset ja ulospäinsuuntautuneet baijerilaiset ovat vaihtuneet hieman jäyhiin frankkeihin - henkisen ilmaston muutoksen huomaa kyllä.

Tyytyväisenä ulkoilmassa, selässä reppu tyhjyyttään kumisten. Huomaan olutkaupan, jossa ollaan juuri kirjoittamassa lappua luukulle laitettavaksi - onhan kello kuitenkin jo kolme. Palaamme autolle eri reittiä, ohi paikan, jonka nimi on pikku Venetsia. Gondoleita ei näy, mutta hervottoman kokoisia hormoonivesilintuja kyllä. Joutseneksi luulemani onkin ankka, sorsat taas meikäläisen ankan suuruusluokkaa. Taitaa olla hyvät pulla-apajat.

Koska huomenna on sunnuntai ja kaikki kiinni, pitää ruokaa hommata nyt. Automarketissa pääsisi kätevästi eroon myös takapenkillä pyörivistä limupulloista, sinne siis. Seuraa kulttuuien yhteentörmäys; täällä ei ole kivoja automaatteja, jotka ottaisiavat pullot vastaan - ei, täällä on ihmisiä töissä. Pullokassit viedään hämärään, kaljanhajuiseen huoneeseen, jossa äksy kiinalaismies ja nuorempi apupoika lajittelevat kaiken - joka merkille ja panimolle on omat korinsa. Lopulta hämmentynyt hippi seisoo kuitti kädessä ja miettii, että summa oli kai sitten oikea. Kielen osaaminen olisi voinut auttaa asiaa, puolin ja toisin.

Ruoka- ja olutvarannot täytettyinä kohti Rothenburg ob der Tauberia. Väsymys painaa ja kello on enemmän kuin pitäisi, mutta 28 senttiä maksava maitokahvijuoma (tai kolme) hipin tiellä pitää. Maisema on tylsä, ei edes humalasalkoja. Radiosta tulee onneksi pätkä akateemisen hillittyä kamarijodlausta.

Rothenburgissa pysäköidän kaupunginmuurin viereen, mennään pienestä portista ja huomataan, että muuri ja tornit näyttävät hämmästyttävässä määrin Tallinnalta. Muutaman korttelin päästä ollaankin sitten sisällä satukirjassa ja matkailumainoksessa, yhtä aikaa. Laskeva aurinko kultaa katot ja tuuliviirit, talot ovat värikkäitä ja kapeita, tunnelma keskiaikainen, tosin aika paljon vähemmän ruttoa. Turistitkin ovat melkein kaikonneet, paitsi kiinalaiset - ne seisovat isona laumana kiinalaisen ravintolan edessä, osoittelevat ruokalistaa ja sanovat hoo. Toiset taas harjoittavat tai-ji -liikkeitä kameran kanssa, hitaasti, selkä suorana mutta perse pitkällä.

Tämä on niitä paikkoja, jotka menevät yli asteikon - ei voi kuin kävellä ja ihastella. Sanoin kuvailu ei onnistu, kameralla ehkä jotenkin. Löydämme kohdan, joka on mm. Lonely Planetin saksan-oppaan kannessa. Enää ei harmita edes paikallisiin erikoisuuksiin, schneeballeihin eli uppopaistettuihin ja kuorrutettuihin taikinapalloihin tuhlatut viisi euroa - ainakin nämä yksilöt olivat kuivia ja mauttomia. Ja seuraavasta ovesta olisi tietenkin saanut vähintään puoliksi alkuperäisempiä, puolet halvemmalla.

Kaupungin muurilta näkyy alas jokilaaksoon, siellä kasvaa viiniköynnöksiä ja rikkaiden talonpoikien taloja. Haikara pesii savupiipussa, niitä näyttää olevan ainakin kolme. Aurinko tulee nyt todella matalalta, paljastaen rapattujen seinien pienetkin kolot. Jollain sisäpihalla humppabändi aloittaa humppaamisen, pakenemme porttikongien läpi - tällä kertaa niissä todellakin on portit, osassa myös vallihauta.

Muuria seuraten takaisinpäin, kello löi jo yhdeksän. Katu sukeltaa tunneliin, vasta toisella puolella tajuan, että kuljimme juuri kirkon läpi. Lieköhän sisäpuolella portaat tunnelin ylittämiseen, vai todella korkea lattia? Urkumusiikin matala pauhu jylisee seinän läpi, ilman autoja vuosiluvun arvaaminen olisi vähintäänkin haasteellista.

Kauniiksi lopuksi kiipeän vielä muurille ja kuljen katettua käytävää hyvän matkaa - varsinkin tästä kulmasta linnoitusjärjestelmä näyttää erittäin paljon Tallinnalta. Auringon viime säteet kimaltelevat vielä kirkontornissa.

Matkaa Nürnbergiin on sata kilometriä, mutta se taittuu reilusti alle tunnissa, kiitos saksalaisen moottoritien. Kyllä tointaa, tällainen ajaminen - bensaa se vie, mutta ilolla maksan erotuksen. Ajatella, jos Ruotsin läpi voisi suhauttaa päälle kolmessa tunnissa, nykyisen kuuden sijaan. Kolmesataa kilometriä Berliiniin tuntuu äkkiä kovin lyhyeltä.

Muuta liikennettä ei juuri ole, saa päästellä urku auki, tukka putkella, lusikka pohjassa ja mitä näitä nyt on. Lehmä. Vastaantulijoiden puolella lentää kotka parissa metrissä, näyttää sarjakuvahahmolta - ei tuollaisia oikeasti ole. Hostellilla odottaa vielä kiva pikku ylläri, nimittäin auto meille varatussa ruudussa. Respan tyyppi löytää omistajan kuitenkin nopeasti ja matka pääsee vihdoin loppumaan.

Huomenna Goslariin, kaivoskaupunkiin, jossa on oma, suolainen oluttyylinsä. Tuskin kaivaudun, luulisivat vielä kääpiöksi. Hai-hou.

Bamberg: Saksan kauneimpia kaupunkeja?

Tonttukaljaa, wuhuu.

Päivää teillekin, penseä neiti.

Maximillian pyytää: jos sillain snadisti sitä uskontoa?

Otto von Bamberg vastaa: raamatulla päähän!

Torihommia.

-Mutsi hei, ostetaanko kukkia?
-Jaa, ei näillä taida olla. Ainakaan en näe mitään.

Mies ja viikset ja epäkeskoinen kuorma.

Hipsteri-Neptunus ja kalat joista et ole kuullut.
Hyvin krapulaiset kalat, mind you.

Liekehtivä pallo on vanha pommin symboli.
Patsaita tämä ei juurikaan kiinnosta.

Takkia niskaan, alkaa sataa.

ALL the colours? I can see for miles!

Saksa on pyöräilymaa.

Tästäkin sen huomaa: pyöräkaistat on, ja ne tukkivassa kukkaruukussa heijastavat varoitusteipit.

-Jatkopyrstöinen kyyhky tuo teille kruunun nytten.
-No mua ei tod kiinnosta.
-Tuuditan tätä nyrkkiä sylissä ku jeebus vietiin...
-Hirvee darra ei pysty mihinkään.

-MUTSI HEI mä oon täällä sun jaloissa ja YHTÄ AIKAA sun vieressä aikuisena! Skarppaa nyt vähän pliide!

Hyvin saksalainen näkymä. Tai ehkä ei.

Michelsbergin luostari ylhäällä,
raitapaitamies alhaalla.

Kehno suihkulähde - ei yhtään suihkua.

Hahmoja ja sadetta.

Lisää hahmoja ja sadetta.

Muddy Watersia ei haittaa, antaa tulla vaan.

Lapsettomuusklinikka. Tai ehkä neuvola. Tai baari.

Betonisilta kaunistaa näkymän kuin näkymän.

Isäntä hei, voisitsä lukee taas siitä kohdasta missä kristittyjä syötettiin meikäläisille?

Vanhan raatihuoneen seinämaalauksia.

Osittain 3D - kerubin pylly harmillisen 2D.

Tärkeilevä kuva - ja lentävä pulu.

Aidon ja maalatun kontrasti - ihan livenä.

Pohjolan Venetsia, kuulemma. Ei sentään "Suomen Hollanti" kuten eräät (yhden kanavan kaivajat) sanoivat.

Johannes Nepomukkilainen ja pidemmän skaalan kristus-soolo. (kts. Praha jos ei aukea.)

Bläärgh, ma sanon sulle, käärme-perhoskoira-ankka-kiinalainen lohikäärme-syöksytorvi.

Aavistuksen pidempi mies.

"TTIP tappaa."

Aika kiva näkymä ja tuleeko tuolta seinästä nyt jalka?

Oikein luonnollinen sommitelma...
Laittakaa toki nimeni juuri tähän!

Sieltä sitä jalkaa nyt työntyy. Vaan raatihuoneen tapaus on muutenkin kiintoisa:

Hallitsevat kirkonmiehet eivät antaneet tonttia - tästä suivaantuneena jätkät paaluttivat jokeen uuden saaren.

Joki tai ei, väylä on tänään märkä.

-Me enkelit tuotiin sulle epäkesko kruunu, ku toi sun naamaski on tollanen vino.
-Jos pidän silmiä näin, vaimo luulee että kiinnostaa.
-Mutsi ja faija, mä en kestä teitä hetkeekään enää!

Vieraat voivatkin sitten poistua takaovesta.

TTIP tappaa, taas.

Venetsiassa ei ollut ihan noin kovia virtauksia.

Seisova kotka sammaloituu.

Raatihuone ja kultainen henkilö.

Hirveä painajainen; herätä maailmanlopun darrassa ja huomata olevansa pelkkä kivipää.

Taiteilija ei ole nähnyt tissejä. Eikä päivänvarjoa.
Ja miten tuo pääkin on kuin eri ruumiista?

Ermahgerd! Ernger!

Kädettömät kirkonmiehet, viiksekkäät enkelit.
Rintakuvalla ummetus.

Kirkko olisi tuollapäin. Mennäänkö?

Tuonne? Ei helvetissä mennä.

Kyllä tämä on oikea suunta.

Vai onko sittenkään?

Vanha ja kuuluisa apteekki. No jaa.

Oi leipä, sä oot mulle niin hyvä.

Kesämökki kaupungissa.

Obere Pfarre ja sinisiä asioita.

Maybe little pinch?

Hegel eli hetken rapulassa.

Koiranpennulla moppi kaulassa - tai ehkä leijonassa on parikymmentä kerrosta maalia liikaa.

Sateen jälkeen tulee aurinkoista,
mutta talot ovat edelleen vinossa.

Parkkitalo, jos haluaa ostaa porkkanan tai katedraalin.

Regnitz virtaa mm. Hotelli Nepomukkilaisen ohi.

Kukkia ja puskia.

Klosterbräun panimo ja savunohjain.

Arkkitehtuurin helmi.

Pallolaajennus.

Näkymä turistitoimistolta.

Luukut ymmärrän, mutta ikkunalautakin vino?

Turistit parveilevat.

Gondolilaitureissa on tuollaiset pylväät.

Ei tämä nyt ihan Venetsia ole.

Keltainen talo pullistelee.

Oikeasti? Sanattomaksi vetää.

takaisin

edellinen - seuraava